Kolačići

Generalna obavijest o kolačićima

Zadnje ažuriranje: Maj 2018

Mi u Hageru, poštujemo vašu privatnosti i želimo biti transparentni o vrstama privatnih informacija koje sakupljamo o vama i kako iste koristimo. U ovoj napomeni o kolačićima (the "Obavijest")objašnjavamo kako Hager i članice Hager Grupe ("Hager")koriste kolačiće i druge slične tehnologije ("Kolačići") da prepoznaju kada vi posjećujete našu stranicuat www.hager.ba ili naše druge stranice ("Internet stranica"). Objasnit ćemo ove tehnologije i zašto ih koristimo kao i vaša prava da kontrolišete našu upotrebu istih.

Podcrtavamo da ova Napomena opisuje kakve vrste kolačića koristimo generalno na svakoj od naših internet stranica i specifićne Kolaćiće za neke pojedinačne internet stranice. Dakle neki od opisanih kolačića se možda ne koriste na internet stranici koju trenutno posjećujete.

Šta su kolačići ?

Kolačići su male podatkovne datoteke koji se stavljaju na vaš kompjuter ili mobilni uređaj kada posjetite internet stranicu. Koriste ih vlasnici internet stranica kako bi njihove stranice funkcionisale, ili radile efikasnije, kao i dobivale izvještaje.

Kolačići podešeni od strane vlasnika internet stranice (u ovom slučaju Hager) se zovu „kolačići prve strane“. Kolačići podešeni od bilo koje druge strane osim vlasnika internet stranice se zovu „kolačići treće strane“. Kolačići treće strane omogućavaju funkcionalnosti i mogućnosti kroz našu internet stranicu (npr. Reklame, interaktivni sadržaji i analitika). Strane koje podašavaju ove kolačiće treće strane mogu prepoznati vaš kompjuter i kada posjeti stranicu o kojoj govorimo kao i kada posjeti neke druge stranice.

Zašto koristimo kolačiće?

Mi koristimo kolačiće prve i treće strane iz više razloga. Neki kolaćiči su potrebni radi tehničkih razloga odnosno kako bi naša internet stranica bila operativna i takve kolačiće zovemo esencijalnim ili strogo nužnim kolaćičima. Drugi kolačići nam omogućavaju da pratimo i ciljamo na interesovanja naših korisnika i da unaprijedimo iskustvo na našoj stranici. Treće strane plasiraju Kolaćiće preko naše stranice radi reklamiranja, analitike i drugih razloga. Ovo ćemo opisati detaljnije u nastavku

Specifični tipovi Kolaćića prve i treće strane koji su plasirani preko naše internet stranice i njihove ciljeve opisujemo u tabeli ispod.

Vrste Kolačića Porijeklo Kolačića Kako ih odbiti
Esencijalni kolačići internet stranice:
Ovi kolačići su nužni da vam omoguće usluge dostupne preko naše internet stranice i kako bi se koristile neke mogućnosti naše internet stranice, kao što su pristup osiguranim dijelovima.
Ovo su kolačići prve strane koje postavlja Hager. S obzirom da su ovi Kolačići nužni da bi stranica bila funkcionalna, ne možete ih odbiti.
Ipak možete ih blokirati ili izbriisati mijenjanjem postavki vašeg browsera, kako je opisano pod naslovom „Kako da upravljam kolačičima?“
Kolačići za performanse i funkcionalnost:
Ovi Kolačići se koriste da uvećaju performanse i funkcionalnost naše internet stranice ali nisu nužni za upotrebu stranice. Ipak, bez njih, neke funkcionalnosti stranice poput postavki prikaza mogu postati nedostupne.
Ovo su kolačići prve strane koje postavlja Hager ili treće strane (Google) Da odbijete ove kolaćiće, molimo pratite uputstvo napisano pod naslovom „Kako da upravljam kolačićima?“
Za više informacija o tome kako Google koristi kočaćiće i kako upravljati vašim kolačičima, molimo kliknite ovdje: policies.google.com/technologies/cookies
Kolačići za prilagođavanje i analitiku:
Ovi kolaćići prikupljaju informacije koje se koriste da nam pomognu da razumijemo kako se naša internet stranica koristi ili koliko su efektivne naše marketinške kampanje ili da nam pomognu da prilagodimo našu internet stranicu vama.
Koristimo Google Analytics za analitičke kolačiće. Ovo su kolačići treće strane Da odbijete ove kolaćiće, molimo pratite uputstvo napisano pod naslovom „Kako da upravljam kolačićima?“
Za više informacija o Google Analytics, molimo da pročitate dio „Google Analytics“ ispod ili posjetite Google stranicu: analytics.google.com
Kolačići za reklamiranje:
Ovi kolačići se koriste da vam učine marketinške poruke relevantijim. Izvršavaju funkcije kao što su zaustavljanje istih reklama da se stalno pojavljuju, osiguravaju da se reklame prikazu ispravno, i u nekim slučajevima biraju reklame koje su bazirane na vašim interesovanjima.
Ovo su kolačići prve strane koje postavlja Hager ili treće strane (kao DoubleClick koji je u vlasništvu Google-a) Da odbijete ove kolačiće, molimo pratite uputstvo napisano pod naslovom „Kako da upravljam kolačićima?“
Za više informacija o DoubleClick, i kako možete upravljati vašim Kolačićima, molimo posjetite Google stranicu o kolačićima ovdje:
Kolačići za društvene mreže:
Ovi kolačići se koriste da vam omoguće da dijelite stranice i sadržaj koji vam je interesantan na našoj internet stranici kroz društvene mreže i druge internet stranice u vlasništvu treće strane. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za reklamiranje.
Pružamo vam mogućnost da se registrujete na naše stranice preko vašeg Facebook računa. Rezultat toga je da se kolaćići treće strane koje koristi Facebook, mogu naći na vašem uređaju. Da odbijete ove kolačiće, molimo pratite uputstvo napisano pod naslovom „Kako da upravljam kolačićima?“
Za više informacija o Facebook kolačićima, molimo pročitajte Facebook stranicu o kolačičima na:

Za punu listu kolačića koje koristimo, molimo kliknite na ovaj link: hagergroup.com/cookies-list

Šta je sa drugim tehnologijama praćenja?

Kolačići nisu jedini način za prepoznavanje i praćenje posjetitelja internet stranice. Možemo koristiti i druge, slične tehnologije, sa vremena na vrijeme, kao što su web beacons (poznati kao „pixeli za praćenje“ ili „clear gifs). Ovo su male grafičke datoteke koje sadrže jedinstven identifikator koji nam omogućava da prepoznamo kada neko posjeti našu internet stranicu (ili otvori e-mail koji smo im poslali). One nam omogućavaju, na primjer, da pratimo obrasce saobraćaja korisnika sa jedne stranice na drugu unutar naše internet stranice, da vam dostavimo ili komuniciramo sa kolačićima, da shvatimo da li se došči na našu internet stranicu sa online reklame prikazana na internet stranici treće strane, da unaprijedimo performanse stranice, i da mjerimo uspjeh naših e-mail marketinških kampanja. U mnogim slučajevima, ove tehnologije su ovisne o tome da li Kolačići rade ispravno, tako da odbijanjem Kolačiča onesposobljavaju se i ove tehnologije.

Flash kolačići ili Local Shared Objects

Naša stranica također može koristiti i tzv. „Flash Kolačiće“ (poznate i kao Local Shared Objects ili „LSO“) kako bi, između ostalog, prikupljala i pohranjivala informacije o vašem korištenju naših servisa, za prevenciju od prevara i druge operacije unutar stranice.

Ukoliko ne želite Flash Kolačiće pohranjene na vašem kompjuteru, možete podesiti postavke vašeg Flash player-a kako bi isti blokirao pohranu Flash Kolačića, a preko alata dostupnih u Website Storage Settings Panel. Također upravljati Flash kolačićima možete i preko Global Storage Settings Panel prateći uputstva (koja mogu sadržavati i uputstva kako, na primjer, izbrisati postojeće Flash Kolačiće – pod nazivom Informacije na Macromedia stranici), kako onemogućiti da Flash kolačići budu pohranjeni na vaš kompjuter bez vaše saglasnosti, i (za Flash Player 8 i novije verzije), kako blokirati Flash kolačiće koje ne plasira upravljač stranice na kojoj ste u tom trenutku).

Napominjemo da podešavanje Flash player-a da ograniči prihvatanje Flash kolačića može umanjiti ili onemogućiti funkcionalnost nekih Flash aplikacija koje potencijalno uključuju i Flash aplikacije u vezi sa našim online sadržajem.

Reklamni kolačići

Treće strane mogu pohraniti kolačiće na vaš kompjuter ili mobilni uređaj u cilju reklamiranja preko internet stranice. Ove kompanije mogu koristiti inofrmacije o vašoj posjeti ovoj ili drugim stranicama kako bi vam ponudile relevantnije reklame o dobrima i uslugama za koje bi ste mogli biti zainteresovani. Također mogu koristiti i tehnologiju koja se koristi da izmjeri efeketivnost reklama. Ovo postižu koristeći kolačiće ili Web beacons da prikupljaju informacije o vašoj posjeti ovoj ili drugim stranicama kako bi vam ponudile relevantne reklame o dobrima i uslugama koje bi vam potencijalno bile zanimljive. Informacije prikupljene ovim procesom im ne omogućava da identifikuju vaše ime, kontakt detalje ili druge identifikacijske detalje osim ukoliko vi odlučite da im date navedeno.

Google Analytics

Ova stranica koristi Google Analytics, servis za internet analizu od strane Google Inc. (“Google”). Google Analytics koristi kolačiće ili tekstualne datoteke. One se snimaju na vaš kompjuter i omogućavaju analiziranje vaše posjete internet stranice. Informacije prikupljene od strane Kolačića o vašoj upotrebi ove internet stranice se uglavnom šalju na Google server u SAD-u i pogranjuju se tamo. Ipak, ukoliko je IP anonimnost uključena na ovoj internet stranici, vašu IP adresu Google skraćuje u državama članicama EU ili u drugim državama potpisnicama Europske ekonomske zone. Samo u izuzetnim slučajevima vaša puna IP adresa se šalje na Google server u SAD-u i pohranjuje tamo. Google će koristiti tu indormaciju, u ime operatora ove stranice da procjeni vaše korištenje ove internet stranice, da sakupi izvještaje o aktivnostima stranice i obavlja ostale usluge vezane za korištenje stranice i interneta. IP adresa koju šalje vaš browser biti će dio Google Analytic ali se neće spajati zajedno sa drugim podacima.

Ove kolačiće možete onemogućiti da se pohrane tako što ćete podesiti vaš browser. Ipak, onda je moguće da nećete moći koristiti sve funkcije internet stranice.

Također možete onemogućiti da se podaci (uključujući vašu IP adresu) a koje generiše Kolačić, a vezani su za vaše korištenje stranice, šalju i procesuiraju od strane Google-a, tako što ćete koristiti gore pomenute linkove za blokiranje. Više informacija dostupno je na analytics.google.com.

Kako da upravljam kolačićima?

Imate pravo da odlučite da li ćete prihvatiti ili odbiti kolačiće. U skladu sa preferencama možete kliknuti na linkove za odjavu u tabeli iznad.

Možete podesiti i mijenjati postavke vašeg browser-a da prihvatite ili odbijete kolačiće. Ukoliko odlučite da odbijete kolačiće, idalje ćete moći koristiti internet stranicu, premda vaš pristup nekim funkcijama naše stranice može biti odgraničen. S obzirom da načini odbijanja kolačića varijraju od browsera do browsera, posjetite meni za pomoć vašeg browsera za više informacija..

Kliknite ovdje tda saznate više o postavci „Privatno pregledavanje“, i upravljanju postavkama kolačića u Firefox-u;
Kliknite ovdje da saznate više o postavci „Incognito“ i upravljanju postavkama kolačića u Chrome-u:
Kliknite ovdje da saznate više o postavci „InPrivate“, i upravljanju postavkama kolačića u Internet Exploreru; ili
Kliknite ovdje da saznate više o postavci „Private Browsing“ i upravljanju postavkama kolačiča u Safari-u.

Dodatno, većina reklamnih mreža vam nudi način da se ispišete iz ciljanog reklamiranja. Ako želite da saznate više informacija, molimo posjetite www.aboutads.info/choices/ or www.youronlinechoices.com.

Ažuriranje ovog obavještenja

Može doći do ažuriranja ovog obavještenja kako bismo podcrtali, na primjer, promjene u kolačićima koje koristimo ili zbog drugih operativnih, pravnih i zakonskih razloga. Stoga molimo da stalno posjećujete ovo obavještenje kako biste ostali informisani o kolačićima i drugim sličnim tehnologijama.

Datum na vrhu ovog obavještenja označava kada je posljednji put bilo ažurirano.

Privatnost

Za više informacija o tome kako Hager koristi vaše lične informacije, molimo pročitajte našu Obavijest o privatnosti ovdje.

Gdje mogu dobiti dodatne informacije?

Ako imate bilo kakvih pitanja o našoj upotrebi kolačića ili o načinu kako procesuiramo vaše lične informacije – molimo koristite ovaj formular.